8 dolog, amit kötelező lenne betartani napozáskor

8 dolog, amit kötelező lenne betartani napozáskor

Itt a nyár, a hőség. Ebben a nagy melegben szívesen töltjük szabadidőnket a napon, vízparton. De a szabadság, a gondtalan időtöltés alatt sem szabad megfeledkezni a biztonságról, a bőrünk, egészségünk védelméről és arról sem, hogy napozáskor, napon tartózkodás esetén bizony néhány fontos dologra oda kell figyelnünk az egészségünk érdekében.

8 dolog, amit kötelező lenne betartani napozáskor

Soha nem lehet elégszer elmondani, ismételni, hogy az UV-sugaraktól védeni kell a bőrt napozáskor. A bőrgyógyászok és bőrrák-specialisták azt mondják, hogy az emberek tudják, mit kellene tenniük, de mégsem vagy csak alig változtatnak a napozási szokásaikon.

Szakemberek szerint olyan nagy időeltolódás van a túlzott vagy nem helyes napozás okozta károk és a bőrrák kialakulása között, hogy az emberek egyszerűen nem látják ezt problémának.

Pedig mindig komolyan kell venni a védelmet és a napvédőkrém használatát!


Íme néhány hasznos tipp, amit érdemes betartani napozáskor:

Napozáskor vagy napon tartózkodás esetén is használj nagyon magas faktorú fényvédő krémet. Minél magasabb, annál hosszabb ideig tart a védelem az UV sugarakkal szemben.

Megfelelő mennyiségű naptejet használj! Az sem jó, ha túl kevés, az sem, ha vastag rétegben kened fel. Szakemberek azt javasolják, hogy a bőr 1 négyzetcentiméterére 2 mg krémet használjunk. Az arcon ez például egy teáskanálnyi mennyiséget jelent, de a teljes testre egy golflabdányi mennyiségre is szükség lehet, minden egyes alkalommal.

Naponta többször kenjük be a bőrünket, mert sajnos az izzadás növeli a párolgást, így a fedés akár 60%-át is elveszíthetjük.

Strandolás után törölközz szárazra és csak utána kend be magadat fényvédő krémmel.

Legalább 20 perccel azelőtt vidd fel a krémet, hogy kimész a napra.

Ne használj parfümöt, mert lepermetezed magadról a naptejet.

Az árnyék önmagában NEM VÉD meg! A fák, a napernyő vagy a tengerparti bár napellenzője
blokkolja ugyan az UV-sugarakat, de csak 70%-ban, ezért érdemes árnyékban is napvédőkrémet, sapkát és napszemüveget viselni.

Valójában a napozókrémek, naptejek csak a végső megoldást jelentik a bőrkárosodás megelőzésében. A legjobb védelem az az, ha takarjuk magunkat inggel, kalappal, napszemüveggel. Illetve ne legyünk a napon hosszabb ideig, különösen a déli órákban.

A fenti egyszerű szabályokat érdemes betartani, hiszen a bőr mindent megjegyez.

Miklós Edit

Facebook oldal: ITT>>>

Post Author: EgyNap Magazin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük