Egyre több külföldi vásárol Magyarországon ingatlant

Egyre több külföldi vásárol Magyarországon ingatlant

Egyre több külföldi vásárol Magyarországon ingatlant. Erősödött az Európai Unió tagállamain kívüli, külföldi állampolgárok jelenléte a magyar ingatlanpiacon tavaly. Az egyik hazai vezető ingatlaniroda szerint idén további élénkülés várható.

Egyre több külföldi vásárol Magyarországon ingatlant


Statisztikák szerint az EU-n kívüli állampolgárok 3 százalékos arányban képviselték magukat a magyar ingatlanokat érintő adásvételekben. 2981 esetben nyújtottak be ingatlanszerzés iránti kérelmet tavaly az erre kötelezett külföldiek.

A KSH adatbázisa szerint 2022-ben 138 022 ingatlaneladás történt. Amelyből 2 százalékot tett ki a külföldi vásárlók száma.


    Szakemberek szerint külföldiként külön kormányhivatali engedély szükséges egy magyarországi ingatlan megvásárlásához. Ezt az ingatlan fekvése szerint illetékes fővárosi és vármegyei kormányhivatalhoz kell benyújtani.

Engedély nélkül is megoldható azonban a vásárlás, de kizárólag az Európai Unió, az Európai Gazdasági Térség tagállamai, valamint Svájc állampolgárai szerezhetnek ilyen módon ingatlant Magyarországon.


A Miniszterelnökség által közzétett statisztika szerint a tavaly benyújtott ingatlanszerzési kérelmek száma 18 százalékkal meghaladta a 2022-es és 10 százalékkal a 2021-es év adatait.

A külföldiek ingatlanszerzése szempontjából leggyengébbnek számító 2020-hoz képest pedig 36 százalékos emelkedést tapasztaltak.


Tavaly a hazai ingatlanpiacon a legjelentősebb arányban a kínai nemzetiségű ingatlanvásárlók voltak aktívak. Ők 647 ingatlanra tettek szert és az összes EU-tagállamon kívüli külföldi ingatlanvásárló 22 százalékát adták. 2022-ben 32, 2021-ben pedig 36 százalék volt ez az arány.


    A kínaiak által tavaly vásárolt ingatlanok zömében Budapesten: a XIII. és a X. kerületben találhatóak.


 A második helyen az oroszok, a harmadikon pedig az ukránok álltak. Az oroszok főként a VI. kerületi ingatlanokat keresték. Az ukrán állampolgárok zömében a főváros IX. kerületét preferálták, de keresett volt még körükben a nyíregyházi lokáció is.


A megfelelő tőkével rendelkező orosz állampolgárok jórészt befektetési céllal luxus ingatlanokat vásárolnak. A kínaiak körében is csökkent az otthonteremtési céllal vásárlók aránya, inkább befektetési szándékkal vásárolnak, zömében 80-100 millió forintos értékhatárig, a belvárosi területeken, azonnali kiadás céljából.

MTI

kép: Stock kép

Facebook oldal: ITT>>>

Post Author: EgyNap Magazin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük