Ha túl sok mandarint eszel, nagy baj lehet belőle

Ha túl sok mandarint eszel, nagy baj lehet belőle

Ha túl sok mandarint eszel, nagy baj lehet belőle. Egészséges, rengeteg vitamint tartalmaz, télen-nyáron elérhető, finom önmagában, facsarva, salátában, süteményben is… Mégis oda kell figyelni a mennyiségre. Ki gondolta volna ezt a mandarinról?

Ha túl sok mandarint eszel, nagy baj lehet belőle

Egy táplálkozási szakértő elmondta, hogy naponta hány mandarint lehet enni anélkül, hogy problémát, kellemetlen tüneteket okozna. Ha nem tartod be ezt a tanácsot, bizony akár komolyabb baj is lehet belőle.


A mandarint szinte mindenki imádja.

Finom, ráadásul még az egészségeddel is jót teszel, ha rendszeresen fogyasztod. Rengeteg C-vitamint tartalmaz, de a benne lévő illóolajok hangulatjavító hatással is bírnak. Ezért szinte sohasem elég belőle, ezt érezzük. Ám nem mindegy mennyi mandarint eszel. Ha túl sokat, akkor bizony kellemetlen tüneteket is okozhat.

A mandarinban található savak irritáló hatással lehetnek a gyomor és a belek nyálkahártyájára.

Ezért a túl sokat eszel belőle, akkor komoly gyomorfájást, hasi problémákat okozhat. Ha gyomorhurutban szenvedsz, akkor a tüneteid súlyosbodhatnak.

Ha túl sok mandarint eszel, nagy baj lehet belőle

A másik ok, amiért nem szabad túl sok mandarint enni, az az, hogy májunk nem szereti a túl sok fruktózt.

Az optimális mennyiség nem több, mint 40 gramm. Mondta el Nadiya Tsapkina. A táplálkozási szakértő azt tanácsolja a felnőtteknek, hogy naponta maximum 4-5 közepes méretű mandarint egyenek. A gyerekeknek még kevesebbre van szükségük, maximum napi 2-3 darabra.

Ha először vezeted be a mandarint a baba étrendjébe, tegyed ezt a lehető legminibb adagokban, de tényleg a legapróbb icipici darabocskákban. Ne felejtsd el, hogy a mandarin, mint minden citrusféle, erős allergén. Bőrkiütést, sőt hasmenést, hasgörcsöt is okozhat.

Miklós Edit

képek: Stock képek

Facebook oldal: ITT>>>

Forrás

Post Author: EgyNap Magazin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük