Ilyet még soha senki nem látott Szegeden

Ilyet még soha senki nem látott Szegeden

Ilyet még soha senki nem látott Szegeden.

Ritka szerencséje volt azoknak, akik május 7-én kilátogattak Szegeden a Vadasparkba, és a délután közepén a dél-amerikai tevefélék kifutóinál sétáltak.   A látogatók előtt született meg ugyanis az alpaka!

Ilyet még soha senki nem látott Szegeden

A szülés során nem volt semmi komplikáció, a kis kanca hamar talpra állt.

„Úgymond sima szülés volt, sőt: a kis nőstény alpaka a gondozóját is elkápráztatta, hogy szinte azonnal talpra akart állni, ami 10 perc múlva már sikerült is – ha bizonytalanul is, de már sétált.” – olvasható a Vadaspark Facebook posztjában.

A kis alpaka szőre szinte teljesen koromfekete, csupán homloka és pofája két oldala fehér színű.

 A nőstény alpakák hosszú, 11,5 hónapos vemhesség után hozzák világra utódjukat. A csikókat általában féléves korukban szokták elválasztani anyjuktól. A kancák 16-18 hónapos, a csődörök kétéves koruk után vállnak ivaréretté.  

Gyapjuk igen jó minőségű, rendkívül finom szálú, kiváló hőszigetelő, nem zsírosodik és nem allergén. Akár tízezer forintot is megadnak egy kilogramm feldolgozatlan alpaka gyapjúért.


  A Vadasparkban kétévente nyírják az alpakákat, de nem pénzszerzési célból, hanem a nyári meleg elviselését könnyítik meg így számukra. Egy-egy példány egyszerre 2,5-3 kilogramm gyapjút ad. Előfordult az is, hogy a vadasparkban lenyírt alpakagyapjúból egy a természetvédelmi mentőközpontban nevelt menyétkölyöknek készítettek hálózsákot.

Az alpakák élettartama 15-20 év.
    

A Szegedi Vadasparkban mind a négy dél- amerikai teveféle látható: az alpakák őse, a vikunya, a láma és az őse, a guanakó is.

MTI/Facebook-szegedi Vadaspark

Facebook oldal: ITT>>>

Post Author: EgyNap Magazin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük