Így korrigálhatod a rövidlátást, távollátást, öregszeműséget

A rövidlátás, a távollátás és az öregszeműség korrigálására is képes femtoszekundumos lézertechnológiát alkalmazó központot hoztak létre a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szemészeti klinikájának épületében – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

    A közlemény szerint az egyetem százszázalékos tulajdonában lévő magán betegellátó egység, a Mediversal Vision szakmai vezetője Ratkay Imola, aki 1999-ben a világon elsőként végzett humán femtoszekundumos szaruhártya-sebészeti beavatkozást.
    A lézerek orvosi célú felhasználásával kapcsolatos kutatások az 1980-as évek végétől indultak fejlődésnek, a folyamatban fontos szerepet játszottak szegedi fizikusok: Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke mellett Bor Zsolt, Rácz Béla és Hopp Béla professzorok.
    Ratkay Imola főorvos 1994-ben, münsteri tanulmányútján sajátította el, hogyan kell alkalmazni a lézereket a szemsebészetben. Az olyan a fénytörésen alapuló, refraktív hibák, mint például a rövidlátás, a távollátás és az öregszeműség – a szemlencse rugalmasságának az életkor előrehaladtával bekövetkező fokozatos csökkenése – korrigálhatók szemüveggel vagy kontaktlencsével, illetve (excimer és femtoszekundumos) lézeres kezelésekkel. Az ilyen látásjavító műtétek után már egy nappal 150 százalékos javulást érzékelhet a páciens, és maximum 200 százalékos eredmény érhető el.
    A szegedi központban a legmodernebb vizsgáló módszerek és műtéti eljárások állnak rendelkezésre.
    A közleményben idézték Vaszari Viktort, a Mediversal Egészségügyi Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatóját, aki kifejtette, az egyetemi tulajdonú cég azt a célt tűzte ki, hogy növelje jelenlétét a járóbeteg-ellátás, a diagnosztika, a szűrővizsgálatok terén is.
    A szemészeti központ kialakításának teljes költsége – a bérelt lézereket nem számítva – mintegy 100 millió forint. Ez várhatóan 3-4 év alatt térül meg, és számításaik szerint ennek az időszaknak a végére elérik az évi 1000-1500 műtétet.
    Eddig húsz műtétet végeztek el Ratkay Imola szakmai vezetésével, a Szemészeti Klinika tudományos hátterével, szakembergárdájával. A Medicontur által biztosított, élvonalbeli gépekkel egy olyan országos szinten is egyedülálló egységet sikerült kialakítani, amely hosszú távon garantálja, hogy a dél-alföldi régióban élők hozzájuthatnak a legmagasabb színvonalú lézeres kezelésekhez – hangsúlyozta a szakember.

MTI

Post Author: EgyNap Magazin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük