Ki ne dobd a zöldség héját! Nem is hinnéd mire jó.
Hogyan használjuk fel a zöldség héját?
Nem kell kidobni a zöldséghéjakat és a levágott darabokat, sokat felhasználhatsz belőlük. A kevésbé friss zöldségek is sokféle, kreatív módon felhasználhatók.
- Erre kell figyelni mosogatás közben
- Red friday – December 27-én különleges véradási nap
- A drágább mindig jobb? Nem! – Így találd meg az igazi értéket
- Ünnepi édességcunami – Így úszhatod meg fogszuvasodás nélkül
- 10 karácsonyi vicc, amin jót fogsz nevetni
Levágott darabkák és zöldségszálak
Ezek felhasználásának legjobb módja, ha például a hagyma héját és végét, a paradicsommagot, a sárgarépa tetejét, a zellerleveleket stb. hideg vízbe téve egy babérlevéllel és néhány szem fekete borssal megpárolod. Pároljuk 30 percig, majd hűtsük le, kitűnő zöldséges alaplevet kapunk.
Héjak
A levágott héjakból zöldség roppanóst készíthetünk, ebben az esetben érdemes nagyon frissen használni. A héjakat meglocsoljuk egy kevés olajjal és tetszőleges ízesítővel (próbáld ki a chili pehelyt, parmezánt vagy ecetet), tepsire terítjük, és 200C/180C légkeveréses/gázos 6-os sütőben 25-30 percig sütjük. Használhatod a zöldségrészeket levesekben vagy pörköltek ízesítéséhez.
Süteményeket, muffinokat és brownie-kat is készíthetsz (például céklás brownie). Ha a zöldségek nagyon hajlékonyak, puhák már és nem könnyű lereszelni, akkor vagy aprítsd fel őket konyhai robotgépben, vagy vágd kockákra, és áztasd nagyon hideg vízbe 30 percre, ez gyakran segít egy kicsit keményebbé tenni őket.
Száraz részek és levelek
A gyógynövények szárának gyakran sokkal erősebb íze van, mint a leveleinek, ezért vágd apróra, és használd fel az ételek készítésekor. A thaiföldi receptekben a koriander gyökereit és szárát gyakran apróra vágják, és főleg tésztaételekhez használják; a leveleket pedig az étel befejezésére használják, mint például a thai zöld curry pasztában.
A karfiol leveleit a karfiollal együtt megfőzhetjük.
A brokkolilevelet felhasználhatjuk egy brokkolisalátához. A karfiol vagy a fej brokkoli teljes kihasználásához inkább vágj szeleteket, ne pedig virágaira bontsd őket – például a sült/rakott brokkoli készítésekor.
A sárgarépa tetejéből pesztót is készíthetünk, bazsalikom helyett a leveleket használjuk parmezánnal és fenyőmaggal.
Facebook oldal: ITT>>>
FORRÁS
kép: pixabay