Mennyei, hagyományos almás pite, ahogy a nagyi készítette

Mennyei, hagyományos almás pite, ahogy a nagyi készítette

A nagyi konyhájából áradó illatos sütemények illata mindig különleges melegséget árasztott. Ez örök emlék marad, igaz? Az almás pite az egyik olyan klasszikus édesség, amely tökéletesen megtestesíti ezt a nosztalgikus hangulatot. Ez a mennyei, hagyományos desszert nem csupán az ízével, hanem a készítés örömével is megajándékoz. De vajon miért is olyan különleges az almás pite, és miért jó ötlet elkészíteni?

Mennyei, hagyományos almás pite, ahogy a nagyi készítette

Az almás pite elkészítése nem csak azért remek választás, mert az eredmény minden alkalommal elvarázsolja a kóstolókat, hanem azért is, mert a konyhában töltött idő kikapcsolódást és feltöltődést nyújt. Az otthon sütött pite varázsa abban rejlik, hogy minden egyes mozdulat saját kezed munkája, és az alapvető hozzávalók, mint az alma, a fahéj és a frissen sütött tészta illata az otthon meleg érzetét keltik.

De mi adja a különlegességét ennek a nagyszerű süteménynek?

Az almás pite titka a friss, ropogós almákban rejlik, melyek természetes édessége és enyhén savanykás íze tökéletes harmóniát teremt a fahéj finom aromájával. Az almatöltelék gazdag textúráját a cukor karamellizált édessége egészíti ki, míg a tészta kívül ropogós, belül pedig lágy állaga minden falatnál mennyei ízélményt biztosít.

Ha készen állsz, hogy belemerülj az almás pite elkészítésének örömébe, íme a tökéletes recept:

Hozzávalók:

– 500 g liszt

– 250 g vaj

– 3 evőkanál cukor

– 1 csipet só

– 100 ml hideg tej

– 1 kg friss alma

– 100 g cukor

– 1 evőkanál fahéj

– kevés citromlé

– 1 tojás a kenéshez

Recept lépésről-lépésre

1. A lisztet egy tálba szitálod, hozzáadod a sót és a cukrot. A hideg vajat gyorsan összemorzsolod a liszttel, hogy morzsás állagot kapj.

2. Apránként hozzáadod a hideg tejet, és gyorsan gyúrod össze a tésztát. Ha egynemű, rugalmas lesz, műanyag fóliába csomagolva hűtőbe teszed legalább 30 percre.

3. Az almákat meghámozod, kimagozod és vékony szeletekre vágod. Meglocsolod kevés citromlével, hogy megőrizze világos színét.

4. Az almát összekevered a cukorral és a fahéjjal, majd félrerakod, hogy az ízek összeérjenek.

5. A tésztát két részre osztod. Az egyik részt kinyújtod, és egy kivajazott, lisztezett piteformába fekteted.

6. A pitetésztán egyenletesen eloszlatod az almatölteléket.

7. A másik tésztarészt is kinyújtod, és rácsot vagy fedőt képezve a pite tetejére helyezed.

8. A pite tetejét megkened felvert tojással, hogy szép aranyszínűre süljön.

9. Az előmelegített sütőben 180°C-on 40-45 perc alatt aranybarnára sütöd.

A frissen sütött almás pite ellenállhatatlan ízélményt nyújt, bármikor is kerüljön az asztalra. Engedd, hogy ennek a hagyományos receptnek a hangulata és ízei visszarepítsenek a gyermekkor csodálatos pillanataiba. Ez egy igazi időtálló finomság. Készülj fel a dicséretekre, mert ezzel a hagyományos almás pitével garantáltan elbűvölöd a családot és barátokat. Ne habozz tovább, merülj el a sütés világában, és készítsd el a régóta óta népszerű, valódi nagyi féle almás pitét!

Post Author: EgyNap Magazin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük