Egy csipetnyi só csodákat művelhet a kávéddal

Egy csipetnyi só csodákat művelhet a kávéddal

Utolsó frissítés: 2025-01-11

Egy csipetnyi só csodákat művelhet a kávéddal.

Egy csipetnyi só csodákat művelhet a kávéddal

A kávé az egyik legnépszerűbb ital a világon. Sokan kávéval kezdik a napot, és még többen vannak, akik napközben is elkortyolgatják ezt a finomságot. Akár egyedül, akár társaságban fogyasztod el, mindig jól esik pár percet nyugalomban eltölteni egy csésze finom kávé mellett. Sokaknak ez az igazi énidő. Amikor megállnak, elcsöndesednek, tudnak gondolkodni, tervezgetni. Ez tehát nem kérdés, hogy a kávét miért is szeretik annyian világszerte. A kérdés inkább az, hogy mi az oka az utóbbi időbe elterjedt szokásnak: miért tesznek sokan a kávéba sót?

Miért tesznek sokan sót a kávéba?

Valójában ez egy nagyon egyszerű trükk a kávé ízének javítására. – írja az okdiairo. Akik kipróbálták, azt mondják, hogy édesebb és finomabb így a kávé, hiszen ha egy csipetnyi sót teszünk bele, akkor ezzel kiküszöbölhető az ital keserűsége. Ráadásul ez segíthet csökkenteni a hozzáadott adalékanyagok, például cukor vagy tej mennyiségét és még finomabbá is teszi.

Ha tehát szeretnéd, hogy túlságosan keserű íze legyen, egy csipet só hozzáadásával már meg is oldható a probléma. Nem kell más adalékanyagokat hozzáadnia, amelyek nem tesznek jót az egészségednek. Ennek az az oka, hogy a nátrium-klorid, ismertebb nevén konyhasó, enyhíti a keserűséget.

Ez ráadásul nem csak a kávéra vonatkozik, hanem minden ételre vagy italra. Karlos Arguiñano például sót használ a padlizsán keserűségének eltávolítására . Egy 1997-es, a „Nature”-ben megjelent kutatás rámutat arra, hogy a só „a keserűség szelektív elnyomásával és az elfojtott kellemes ízek, például az édesség felszabadításával javítja az ízt”.

Sara Marquart, a The Coffee Excellence Center ízért felelős vezetője a ‘Perfect Daily Grind’-ben elmagyarázza, hogy „a só természetes módon emeli ki a kávé édességét és fenntartja a kellemes aromákat. Ha az emberek érzékenyek a keserűségre, még a különleges kávék esetében is, a só hozzáadása jó alternatíva lehet a tej és a cukor helyett” – írja a ‘Business Insider’.

Ami a só mennyiségét illeti, ajánlatos csészénként tényleg csupán egy csipetnyit, maximum egy negyed teáskanálnyit hozzáadni az ital keserűségének megszüntetésére.

Nos, te kipróbálnád?

FORRÁS

Facebook oldal: ITT >>>

Post Author: Miklós Edit

Miklós Edit újságíró, főszerkesztő és szövegíró, a FreeMix lapcsalád alapítója. Korábban Koronczay Editként ismerhették a nézők és olvasók. Több mint 25 éve dolgozik a médiában: az Echo TV, a Duna TV és a Magyar Televízió szerkesztő-riportereként kezdte pályáját, majd a Femina és a Cafeblog újságírójaként folytatta. Saját lapcsaládja ma már havi 3-4 milliós olvasottsággal működik. Célja, hogy nap mint nap olyan tartalmakat írjon, amelyek motiválnak, feltöltenek és segítenek más szemmel nézni a világot. Minden nap tartogat valami szépet, tanulságosat vagy felemelőt. Írásaival inspirálni, mosolyt csalni és elgondolkodtatni szeretné az olvasókat. Hisz abban, hogy egyetlen nap is elég lehet a változáshoz. A szakmája egyben a szenvedélye is. Az egynap.hu oldalon a mindennapi harmónia és lelki egyensúly témáit dolgozza fel. Az egynap.hu tematikája: lifestyle, inspiráció, pozitív gondolkodás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük