Egy csipetnyi só csodákat művelhet a kávéddal.
A kávé az egyik legnépszerűbb ital a világon. Sokan kávéval kezdik a napot, és még többen vannak, akik napközben is elkortyolgatják ezt a finomságot. Akár egyedül, akár társaságban fogyasztod el, mindig jól esik pár percet nyugalomban eltölteni egy csésze finom kávé mellett. Sokaknak ez az igazi énidő. Amikor megállnak, elcsöndesednek, tudnak gondolkodni, tervezgetni. Ez tehát nem kérdés, hogy a kávét miért is szeretik annyian világszerte. A kérdés inkább az, hogy mi az oka az utóbbi időbe elterjedt szokásnak: miért tesznek sokan a kávéba sót?
Miért tesznek sokan sót a kávéba?
Valójában ez egy nagyon egyszerű trükk a kávé ízének javítására. – írja az okdiairo. Akik kipróbálták, azt mondják, hogy édesebb és finomabb így a kávé, hiszen ha egy csipetnyi sót teszünk bele, akkor ezzel kiküszöbölhető az ital keserűsége. Ráadásul ez segíthet csökkenteni a hozzáadott adalékanyagok, például cukor vagy tej mennyiségét és még finomabbá is teszi.
Ha tehát szeretnéd, hogy túlságosan keserű íze legyen, egy csipet só hozzáadásával már meg is oldható a probléma. Nem kell más adalékanyagokat hozzáadnia, amelyek nem tesznek jót az egészségednek. Ennek az az oka, hogy a nátrium-klorid, ismertebb nevén konyhasó, enyhíti a keserűséget.
- Ilyen a jó önéletrajz – A HR szakember elárulja a titkot
- Miért idejétmúlt a konvektor? A szakértő elmondja
- Egy csipetnyi só csodákat művelhet a kávéddal
- Új gyermeksürgősségi osztályt indított a Bethesda Gyermekkórház
- Ezt a 3 csillagjegyet teljes mértékben félreismerik az emberek
Ez ráadásul nem csak a kávéra vonatkozik, hanem minden ételre vagy italra. Karlos Arguiñano például sót használ a padlizsán keserűségének eltávolítására . Egy 1997-es, a „Nature”-ben megjelent kutatás rámutat arra, hogy a só „a keserűség szelektív elnyomásával és az elfojtott kellemes ízek, például az édesség felszabadításával javítja az ízt”.
Sara Marquart, a The Coffee Excellence Center ízért felelős vezetője a ‘Perfect Daily Grind’-ben elmagyarázza, hogy „a só természetes módon emeli ki a kávé édességét és fenntartja a kellemes aromákat. Ha az emberek érzékenyek a keserűségre, még a különleges kávék esetében is, a só hozzáadása jó alternatíva lehet a tej és a cukor helyett” – írja a ‘Business Insider’.
Ami a só mennyiségét illeti, ajánlatos csészénként tényleg csupán egy csipetnyit, maximum egy negyed teáskanálnyit hozzáadni az ital keserűségének megszüntetésére.