A csaptelepekről általánosságban

A csaptelepekről általánosságban

A csaptelepek a fürdőszoba alapvető részei, amelyek különféle funkciókat és esztétikai igényeket szolgálnak ki. Az alábbiakban részletesen ismertetem a csaptelepek fajtáit, valamint a beszerelésükkel kapcsolatos tudnivalókat.

A csaptelepekről általánosságban

Csaptelepek fajtái

Hagyományos, (tekerős) csaptelep
A kétgombos csaptelep két különálló karból vagy gombból áll, egy a hidegvíz, egy pedig a melegvíz számára. A vízhőmérséklet és a vízáramlás külön-külön szabályozható. Egyszerű működés, hagyományos dizájn, könnyen javítható vagy cserélhető alkatrészek. A vízhőmérséklet pontos beállítása nehezebb lehet, mivel a két gombot külön kell kezelni. A vízelzárást általában menetes elzáró végzi.

Egykaros csaptelep
Az egykaros csaptelep egyetlen karral rendelkezik, amelyet fel-le mozgatva szabályozható a vízáramlás, és oldalirányban mozgatva állítható be a vízhőmérséklet. A nyitás-zárás funkciót már nem menetes elzáró végzi, hanem kerámia betétek. Könnyű használat, gyors hőmérséklet-beállítás, modern megjelenés. Komplexebb szerkezet, ami a javítást bonyolultabbá és költségesebbé teheti. Azonban a vízvezeték szerelő szakemberek ezt javasolják, mivel rendkívül hosszú az élettartama.

Termosztátos csaptelep
A termosztátos csaptelep előre beállított hőmérsékleten tartja a vizet, függetlenül a víznyomás változásaitól. Két gombja van: az egyik a vízhőmérséklet beállítására, a másik a vízáramlás szabályozására szolgál. Állandó hőmérsékletű víz, energiatakarékosság, biztonságos (különösen gyermekek számára). Drágább és bonyolultabb beszerelés, karbantartás.

Érintésmentes csaptelep
Az érintésmentes csaptelepek mozgásérzékelővel működnek, amely automatikusan aktiválja a vízáramlást, amikor a kezek a csap alá kerülnek. Higiénikus, víztakarékos, modern technológia. Magasabb ár, bonyolultabb karbantartás, esetleges érzékelői hibák.

Zuhanycsaptelep
Speciális csaptelep, amely a zuhanyzóhoz kapcsolódik, és a vízáramlást, valamint a hőmérsékletet szabályozza. Lehet egykaros, kétgombos, vagy termosztátos is. Külön kialakítás a zuhanyzáshoz, kényelmes használat. Zuhanyhoz specifikus, nem alkalmas más szaniterekhez.


Gyakori csaptelep hibák
1. Levegő dúsító perlátor eldugult
2. Sarokszelepbe épített vízszűrő eldugult
3. Kerámiabetétes elzáró vagy a tömítések elhasználódtak
4. Flexibilis bekötőcső kilyukadt vagy a tömítés sérült
5. Sarokszerep cserére szorul mert elöregedett
6. Csaptelep mozgó alkatrészei elöregedtek

Csaptelepek beszerelése
Szükséges szerszámok: villáskulcs, vízpumpafogó, csavarhúzó, megfelelő tömítések (teflonszalag vagy tömítőgyűrű). Mielőtt elkezdené a beszerelést, zárja el a vízellátást, hogy elkerülje a szivárgásokat. Régi csaptelep eltávolítása: ha egy régi csaptelepet cserél le, óvatosan távolítsa el, ügyelve arra, hogy ne sérüljön a mosdókagyló vagy munkalap.

Csaptelep beszerelésének lépései
1. Zárjuk el a sarokszelepeket (hideg és meleg víz).
2. Ha nincs elzáró akkor a főcsapot zárjuk el a vízóránál.
3. Tisztítsuk meg a meneteket és csatlakozó felületeket.
4. Helyezzük be az új tömítéseket.
5. Óvatosan húzzuk fixre a menetes csatlakozásokat.
6. A vízelzáró kinyitása előtt a csaptelep szűrőjét érdemes kivenni, hogy a szennyeződések távozni tudjanak.

Ha Ön érez vállalkozó kedvet a csaptelep beszerelésére, akkor manapság már rengeteg információt gyűjthet be az internetről, de ha bizonytalan, bízza a beszerelést profi vízvezeték szerelő szakemberekre.

Szponzorált cikk

Post Author: EgyNap Magazin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük