Ha így oldod meg az iskolakezdésre a bevásárlást, nem lehet baj

Ha így oldod meg az iskolakezdésre a bevásárlást, nem lehet baj

Ha így oldod meg az iskolakezdésre a bevásárlást, nem lehet baj.

Ha így oldod meg az iskolakezdésre a bevásárlást, nem lehet baj

Az iskolakezdésre már rengetegen készülnek, de vannak, akik utolsó pillanatra hagyják a bevásárlást. Egy a biztos: nem lehet elkerülni. Az iskola első napjának közeledtével nemcsak a tanulók és szüleik készülnek fel az új tanévre.

A fogyasztóvédelem is kiemelt figyelmet fordít az iskolakezdésre, a bevásárlásra, a termékekre és az elérhető tanszerek ellenőrzésére. Hívta fel a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Az illetékes szervek minden esetben eljárnak, ha jogszabálysértés gyanúja merül fel. Legyen szó megtévesztő kereskedelmi gyakorlatról, vagy termékbiztonsági szempontból nem megfelelő termék forgalmazásáról.


    A fogyasztóvédelemért felelős minisztérium akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma a korábbi években a tanévkezdéssel összefüggésben számos terméket vizsgált.

Többek között színes ceruzákat, vízfestékeket, gyurmákat, színes papírokat, temperákat, krepp papírokat és fűzőlapokat. A vizsgálatok a termékek esetleges fém – réz -, illetve mérgező nehézfém – ólom, kadmium – tartalmára terjedtek ki.

Ugyanis ezek súlyos egészségkárosodást okozhatnak.

    A vizsgálatok során a laboratórium nem talált mérgező anyagokat állapította meg az NGM.


 A műanyag neszesszerek és tolltartók azonban kevésbé szerepeltek jól a korábbi években.

A PVC alapanyagú termékek több, mint 60 százaléka volt tiltott ftalát tartalmú. A vizsgálat annak ellenőrzésére terjedt ki, hogy az adott termékek tartalmazzák-e a három egészségre káros lágyítószer, a benzil-butil-ftalát, dibutil-ftalát vagy a di-2 etilhexil-ftalát valamelyikét a meghatározott határérték felett.

Ezekben az esetekben a hatóság kivonta a termékeket a forgalomból. Azon termékek használata, amelyek nagy koncentrációban tartalmazzák a vizsgált lágyítószereket, súlyos kockázatot jelenthetnek a gyermekek egészségére.

Ezért a lágy műanyagból, PVC-ből készülő tolltartók kerülése javasolt.


    A tudatos fogyasztói magatartásnak kulcsszerepe van a tanszerek kiválasztásakor is. Érdemes előre tájékozódni az üzletek kínálatáról, a termékek minőségéről és árairól.


Ebben az árösszehasonlító oldalak, valamint az egyes kereskedelmi egységek reklámújságjai is hasznos segítséget jelenthetnek. á

Nem mindig a legolcsóbb ajánlat a legjobb választás.

Hiszen az alacsony ár gyakran silány minőséggel párosul, ami később kellemetlenségeket okozhat.


    Amennyiben a vásárlás során, vagy azt követően bármilyen fogyasztói problémánk merülne fel, azonnal jelezzék azt az eladónak, illetve kérjék jegyzőkönyv felvételét.

Ha nem sikerül egyezségre jutni a kereskedővel, panaszunk intézése érdekében békéltető testülethez lehet fordulni, míg jogszabálysértés, például megtévesztő reklám vagy árfeltüntetés esetén pedig a fogyasztóvédelmi hatósági hatáskörben eljáró kormányhivatalhoz.


MTI

Facebook oldalunk: ITT>>>

kép: Stock kép

Post Author: EgyNap Magazin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük