8 meglepő dolog, ami pattanást okoz

8 meglepő dolog, ami pattanást okoz

Az életkor előrehaladtával azt gondolhatná az ember, hogy túl van a tinédzserkori pattanások időszakán. Bár a pubertás alatti hormonális változások a pattanások megjelenésének a legyakoribb oka, nem ez az egyetlen dolog, ami pattanást okozhat.

8 meglepő dolog, ami pattanást okoz

Mi okozza a felnőttkori pattanást és hogyan lehet eltüntetni?

Az igazság az, hogy az American Academy of Dermatology (AAD) szerint a felnőtt nők akár 15 százalékának is van pattanása, ráadásul csak látszatra hasonlít a tinédzser kori pattanásokhoz.

„A felnőttkori pattanások mélyebbek, és cisztákként vagy „bőr alatti” pattanásokként jelennek meg, amelyeket nem lehet kiüríteni. A tini pattanások általában a bőr felszínén ülnek.” – mondja Francesca Fusco, MD, a New York-i Mount Sinai Medical Center bőrgyógyász-asszisztense.

A bőrrel érintkező hajformázó termékek hozzájárulhatnak a pattanásokhoz.

 „A formázó termékek olajat szivárogtatnak a homlok bőrébe, ami pattanást okozó baktériumokat ejthet csapdába a pórusokban.” – mondja Richard Fried, MD, PhD, a Yardley Dermatology Associates igazgatója.

Az eltömődött pórusok begyulladnak, ami vörösséget, gennyet, végül pedig mitesszereket és fehér foltokat eredményez a hajvonal és a homlok mentén.

Megelőzési javaslat: vidd fel a termékeket a kezeddel, és tartsd távol a hajvonaltól. Alkalmazása után töröld át a bőröd arctisztítóval.

Az arcszőrtelenítés is nem várt módon pattanásokhoz vezethet.

Fusco szerint a szőrtelenítés előtt vagy után a bőrön alkalmazott termékek eltömítik a pórusokat és elősegítik a pattanások kialakulását. Ne feledd, hogy a szőrtelenítés utáni viszkető dudorok nem biztos, hogy valódi pattanások, hanem a szőrtüsző irritációja, amely átmeneti kiütést okoz.

Tipp: enyhítheted a kiütéseket, ha naponta három-négy alkalommal meleg borogatást alkalmazol az arcon. Ha ez nem működik, akkor viszont keresd fel orvosod, mert lehet, hogy antibiotikumra lesz szükséged a kiütések megszüntetésére.

Túl sok bőrápoló termék használata is pattanásokat okozhat.

Évente akár több új bőrápoló termékkel is kísérletezhetünk. Ez jó a kozmetikai iparnak, de rossz a bőrnek. A gyors termékváltás vagy egy új termék hozzáadása, ami új tartósítószereket és aktív összetevőket tartalmaz, kihívást jelent a bőr számára, irritálóak lehetnek, és bőrkiütéseket okozhatnak.

Jó tanács: Akár a ráncok elleni küzdelem, akár a hidratált bőr megőrzése a cél, válassz egy vagy két terméket, és adj nekik legalább négy-hat hetet a hatásra. A bőrnek is időre van szüksége az alkalmazkodásra.

A sminklemosó (vagy annak hiánya) pattanásokat válthat ki.

A pórusokat eltömítő kozmetikumok a természetes bőrolajjal kombinálva szintén pattanásokat okozhatnak. A probléma nem csak a termékekkel lehet, hanem azzal is, ahogyan eltávolítod a sminket. „A nők vagy felületesen tisztítják meg a bőrüket, mivel sokan ásványi sminket viselnek, úgy gondolják, hogy nem kell alaposan megmosniuk az arcukat” – mondja a szakértő. Egy hosszú nap után felhalmozódik a smink, az olaj és a szennyeződés a bőrön. Ez egy hármas fenyegetés, amely könnyen eltömítheti a pórusokat, csapdába ejtheti a pattanást okozó baktériumokat és pattanásokat okozhat.

Tipp: minden este alaposan – és gyengéden – mosd le az arcod. Ne erősen sminkelj, hetente tisztítsd meg a sminkecsetet, és közösen senkivel ne használj kozmetikai termékeket.

Az utazás is tönkre teheti a bőrt!

Gondolkoztál már azon, hogy vakáció után a bőröd miért néz ki úgy, mint a hold felszíne? A környezet változása – a nap, a hő és a páratartalom – pattanásokat válthat ki. „A bőröd nincs hozzászokva ezekhez a dolgokhoz, ezért kihívást jelent, és gyulladásokkal reagálhat.

Megelőzés: nyilván nem változtathatjuk meg a nyaralásunk helyszínének időjárását vagy páratartalmát, de a túlzott napozás elkerülése, valamint a cink-oxidot vagy titán-dioxidot tartalmazó fényvédő krémek használata segíthet csökkenteni a pattanásokat.

Pattanásos bőr esetén kötelező a fényvédő krém, de melyik fényvédő a megfelelő a számunkra?

„A pattanásos bőrű embereknek olajmentes, a pórusokat nem eltömítő fényvédőket kell keresniük.” – mondja Yoram Harth, MD, bőrgyógyász.

A fényvédők kétféle hatóanyagot tartalmaznak. A bőrbe felszívódó és a káros ultraibolya sugarak ellen védelmet nyújtó vegyi anyagok, valamint a felszínen lévő fizikai szerek (más néven ásványi fényvédők), amelyek napvédőt alkotnak.

Érzékeny bőrűek számára gyakran javasolják a fizikai fényvédők használatát, mert eltérítik a napsugarakat. De ezek a fényvédők fehér foltot hagyhatnak a bőrön, és esetleg eltömíthetik a pórusokat, míg a kémiai fényvédők sokkal könnyebb szerkezetűek.

Jó tanács: ha fizikai fényvédő krém használata után pattanások jelennek meg, lehet, hogy olyan termékre lesz szükséged, amely nem olyan sűrű. Válts kémiai összetevőket tartalmazó fényvédőre, de ne felejtsd el lemosni a bőrödről a fényvédőt nap végén.

Táplálkozás

A magas szénhidráttartalmú étrend aknéhoz vezethet. Tinédzserként azt hittük, hogy a zsíros ételek és a csokitorta okozza a pattanásainkat. És ez pont igaz lehet rád most, hogy felnőtt vagy. A legújabb tudományos bizonyítékok arra utalnak, hogy a magas szénhidráttartalmú étrend hajlamosíthat a pattanásokra.

Pontosabban, a magas glikémiás indexű, finomított szénhidrátban gazdag étrendek („fehér” élelmiszerek, beleértve a fehér kenyeret és a fehér tésztát, valamint a kekszet, a süteményt és a sütiket), növelhetik a pattanások kialakulását és súlyosságát.

A glikémiás index egy olyan skála, amely azt méri, hogy egy bizonyos élelmiszer mennyire befolyásolhatja a vércukorszintet. Kutatások szerint kapcsolat lehet a pattanások kialakulása és a tejtermékek fogyasztása között is.

Tipp: csökkentsd az olyan ételek fogyasztását, mint a chips és a fagylalt, és válts teljes kiőrlésű gabonákra, zöldségekre, gyümölcsökre és magas fehérjetartalmú ételekre.

Stressz

A stresszt hormonális változások kísérik, amelyek növelik a pattanások kockázatát. Aggaszt egy nagy projekt határideje? Párkapcsolati gondok ébresztenek fel  éjszakánként? Bár a stressz önmagában nem válthat ki bőrgyulladást, de súlyosbíthatja a meglévőket. „A stressz ronthatja a pattanásokat azáltal, hogy neuropeptideknek nevezett gyulladásos vegyi anyagok felszabadulásához és hormonális változásokhoz vezet” – mondja a szakértő. Még a „jó” stressz is, például egy nagy eseményre való felkészülés is kiválthatja, ezért van az, hogy pont az esküvő napján vagy egy fontos randevú előtt bukkan fel egy hatalmas pattanás.

Tipp : A stressz okozta pattanások megszüntetésére használj olyan összetevőket tartalmazó pattanáskezelő termékeket, mint a szalicilsav és a benzoil-peroxid. A jövőbeni fellángolások megelőzése érdekében találj módot az idegek megnyugtatására például jógázással.

Mobiltelefon

A mobiltelefonok pattanást okozó baktériumokat vihetnek át az arcodra. A nap folyamán olyan felületekkel érintkezik a mobiltelefonod, amelyeken baktériumok vannak, és amikor telefonon beszélsz, ezeket a baktériumokat a szád közelébe helyezed, illetve az arcodhoz dörzsölöd, ami a súrlódás okozta pattanások megjelenéséhez vezethet. A baktériumok átvitele akkor is megtörténhet, ha megérinted az arcod, miután SMS-t írtál a  mobiltelefonon.

Tipp: naponta tisztítsd meg a mobiltelefonod alkoholos törlőkendővel. 10. A száraz bőr, akárcsak a zsíros bőr, szintén lehetséges bűnös a pattanások kialakulásában. A száraz bőrön mikroszkopikus repedések lehetnek, amelyekben a baktériumok szaporodhatnak és pattanásokat okozhatnak. Ráadásul a száraz bőr pelyhei eltömíthetik a pórusokat.

Tipp: hetente néhányszor gyengéden radírozd át a bőröd, és hidratáld száraz bőrre való hidratáló krémmel.

kép: Stock kép

Facebook oldal: ITT>>>

FORRÁS

Post Author: EgyNap Magazin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük