Ez a 4 legjobb gyulladáscsökkentő diéta ekcéma esetén

Ez a 4 legjobb gyulladáscsökkentő diéta ekcéma esetén

Ez a 4 legjobb gyulladáscsökkentő diéta ekcéma esetén.

Ez a 4 legjobb gyulladáscsökkentő diéta ekcéma esetén

Az ekcémát segíthet kontrollálni, ha odafigyelsz arra, hogy mit eszel. Valószínűleg hallottál már a jó egészség és az étkezés közötti kapcsolatról, valamint arról, hogy egészségügyi probléma esetén nagy eséllyel változtatni kell az étrendünkön.

Ha például megemelkedett a koleszterinszinted, akkor ne fogyassz sajtot és vörös húst, mert bővelkednek az egészségtelen telített zsírban, helyette válassz sovány baromfit és zöldségeket. Ha olyan bőrbetegséged van, mint az ekcéma (ez a leggyakoribb típus, amelyet atópiás dermatitisznek is neveznek), az étrend megváltoztatása segíthet csökkenteni az olyan tüneteket, mint a viszkető vagy vörös bőr.

Lehet ugyanis összefüggés az étrend és az ekcéma között.



„Néhány embernek specifikus intoleranciája vagy allergiája van valamivel szemben, és ez ekcéma kitöréseket okozhat” – mondja Saadia Hussain, MD, családorvos szakértő, aki az asztmához hasonlítja az ekcémát. „Ha találkoznak egy bizonyos típusú növénnyel vagy állati szőrrel az asztma felléphet. Ugyanez a helyzet az ekcémával” – mondja Dr. Hussain.

„Lehet valami, amire a szervezetük egyszerűen nem reagál jól – és amikor ez megtörténik, megjelenik az ekcéma.”


Nehezebb beazonosítani, hogy mely élelmiszerek váltják ki az ekcémás tüneteket, mert mindenkinek más az érzékenysége.

Bármi, ami gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, jó a legtöbb gyulladásos bőrbetegségre, például az olyan fűszerek, mint a kurkuma és a gyömbér, gyulladáscsökkentő tulajdonságaikról ismertek.

Fontos leszögezni, hogy semmilyen diéta vagy élelmiszer nem gyógyítja meg az ekcémát, de módosíthatjuk étrendünket annak érdekében, hogy megpróbáljuk távol tartani a tüneteket. Emellett a sok víz (napi 2 liter) fogyasztása kulcsfontosságú az ekcéma kitörésének megelőzésében és a bőr hidratálásában.

Gyulladáscsökkentő étrend ekcéma esetén

 A gyulladáscsökkentő étrendnek számos előnye van, beleértve a fájdalomcsillapítást és a krónikus betegségek tüneteinek enyhítését. Ezek a diéták különösen hasznosak az ekcéma tüneteinek kezelésében is, amelyeket a stressz, az immunrendszer túlzott reakciója az allergénekre vagy a környezet irritáló tényezői okozhatnak.

A gyulladáscsökkentő étrend korlátozza a tejtermékeket, a teljes kiőrlésű gabonát, a vörös húst, a lisztet és a cukrot, és nagyobb hangsúlyt fektet a zöldségekre és a halra. Valójában a vegánná válás (vagy a szinte teljesen növényi alapú étrend tartása) is jó út.

Mediterrán diéta ekcémára

A táplálkozási szakemberek régóta dicsérik a mediterrán étrend egészségügyi előnyeit, amely sok zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, hüvelyeseket, omega-3 zsírsavakkal rendelkező halat (például lazacot vagy tonhalat) és olívaolajat tartalmaz. Sok dió fogyasztását javasolja, mert kiváló fehérjeforrás.

Ájurvédikus diéta ekcémára

Az ájurvédikus diéta hasonló a mediterrán étrendhez, mivel a nem feldolgozott élelmiszerekre összpontosít, és gyümölcsöket, zöldségeket, hüvelyeseket és teljes kiőrlésű gabonákat tartalmaz. Ez a diéta azonban használja az olyan fűszereket, mint a koriander, a kömény, a gyömbér, a kurkuma és a fahéj, mert mindegyik gyulladásgátló hatású.

Diszhidrotikus ekcéma diéta

Sajnos nincs olyan speciális étrend, amely segíthetne a diszhidrotikus ekcéma tünetein. Jellemzője, hogy kis hólyagok jelennek meg a bőrön, melyek viszketést, égő érzést és fájdalmat okoznak. Gyakran alakul ki a kezeken, ujjakon vagy a talpon. A bőr kiszáradhat a vegyszerek használata vagy kézfertőtlenítő hatása miatt is. A szokásos kezelés nagy hatásfokú szteroid alkalmazása vagy UV terápia.

A diszhidrotikus ekcéma kis hólyagokat és repedezett bőrt okoz. Ezért tartózkodni javallott a savas ételektől – például citrusféléktől –, amelyek további felületi irritációt okozhatnak.

Ezt a fajta ekcémát olyan anyagokra való érzékenység is okozhatja, mint a nikkel, a kobalt vagy a króm. Bár nem a legmegfelelőbb az, ha csak ezeket az ásványi anyagokat távolítod el az  étrendedből. A növényi alapú étrendre való átállás segíthet.

Gluténmentes diéta

A glutén számos élelmiszerben megtalálható, mint például barna rizs, kenyér, chips, pékáruk. De még olyan ételekben is, amelyekben nem is gondolnánk, mint a szójaszószban és a saláta öntetekben. Néhány ember számára hasznos lehet az alacsonyabb gluténtartalmú étrendre való átállás.

Ha egészségesen táplálkozol, próbálsz olyan ételeket enni, ami nem tartalmaz tartósítószert, az sokat segíthet az ekcéma javulásában.

A kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás párosítása mindig a legjobb út, mert igazából ez minden betegség enyhítésén segíteni fog.

Facebook oldal: ITT>>>

Post Author: EgyNap Magazin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük